Legume și fructe
În comerțul cu fructe și legume, dar și în ceea ce privește transportul și depozitarea acestui tip de alimente de către consumatorul final, ambalarea joacă un rol foarte important. O ambalare corespunzătoare, în ambalaje alimentare de înaltă calitate, oferă următoarele avantaje:
● prelungirea duratei de viață, la raft, dar și în cămară;
● protecția față de elementele din mediul înconjurător;
● facilitarea condițiilor de transport;
● o mai bună prezentare din punct de vedere vizual.
Ce caracteristici trebuie să aibă ambalajele pentru legume și fructe?
Există o serie de reguli menționate și în actele normative, cu privire la ambalarea fructelor și legumelor referitoare la:
Omogenitatea ambalajelor - produsele alimentare ca fructele și legumele este bine să fie împachetate în ambalaje care conțin exclusiv legume și fructe de aceeași origine, soi, varietate și calitate. În ceea ce privește omogenitatea, este foarte important ca ceea ce se vede la suprafață să fie identic cu produsele din interiorul ambalajului, cele care nu apar în prim plan și pot fi verificate doar după deschiderea pungii;
Ambalarea propriu-zisă - trebuie să asigure fructelor și legumelor un mediu ferit de factorii exteriori, agenții patogeni, murdărie, impurități și alte elemente care pot compromite calitatea produselor. De aceea, și ambalajele folosite trebuie să fie curate, sigure pentru împachetarea alimentelor și foarte rezistente, astfel încât să nu se rupă în timpul transportului. De asemenea, ele trebuie să păstreze intacte proprietățile de bază ale produselor pe care le conțin și anume: forma, culoarea, gustul și mirosul.
Etichetarea - în cazul în care se folosesc etichete pentru împachetarea produselor alimentare, fiecare ambalaj trebuie să fie etichetat astfel încât pe suprafața lui să se distingă clar informații precum: ambalatorul sau expeditorul, natura produsului, originea acestuia, marca oficială și în primul rând, specificații comerciale precum greutatea sau numărul de bucăți pe care le conține.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|